Webwinkel

In onze webshop kunt u eenvoudig medicijnen betellen

 

Gezelschapsdieren / paard

Hier vindt u alle informatie over uw huisdier of uw paard

 

Melkvee

Voor begeleiding bij melkvee (koeien en geiten) bent u bij ons aan het juiste adres!

Start Column
PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Bob Suurenbroek   

 

Door Bob Suurenbroek en Marjolein Strengers,

Dierenartsen in Raalte en Heino.

 

September 2017

Geachte lezers,

Het is weer herfst! En dat betekent dat er weer een heleboel interessants op de grond ligt waar onze honden erg nieuwsgierig naar kunnen zijn. Honden gaan graag op onderzoek uit met hun bek, maar er zijn een aantal dingen die we ze liever niet zien eten:

Paddenstoelen

Komt u tijdens het wandelen paddenstoelen tegen, let er dan even op dat uw hond er niet van eet. Het eten ervan kan namelijk zeer gevaarlijk zijn. Vooral kleine honden zoals chihuahua’s en teckels zijn extra gevoelig voor giftige dingen, het eten van paddenstoelen kan leiden tot heftige maagkrampen en misselijkheid. In sommige uiterste gevallen kunnen paddenstoelen zelfs tot de dood van uw hond leiden. Als u het idee heeft dat uw hond paddenstoelen heeft gegeten, neem als het kan een stukje mee en raadpleeg in ieder geval uw dierenarts.

Eikels

In eikels en eikenbladeren zitten grote hoeveelheden tannine (looizuur). Wanneer er veel tannine wordt gegeten krijgt de hond buikpijn, diarree en zal gaan braken. Het kan zelfs tot nierfalen en de dood lijden. Opgepast dus! Wanneer uw hond maag-/darmklachten heeft na de wandeling, of u vermoed dat er op eikels gekauwd is, neem dan contact ons op.

Dennenappels/takken

Op zich zijn dennenappels niet giftig, maar ze worden door de hond tijdens het spel vaak (geheel of in delen) ingeslikt. Zo kunnen ze verstopping in het maag-darmkanaal veroorzaken, waardoor er chirurgisch ingegrepen moet worden. Zorg daarom dat uw hond buiten tijdens het spel geen dennenappels gebruikt. Ook het knagen op takken kan ervoor zorgen dat er splinters ingeslikt worden, deze moeten eveneens chirurgisch verwijderd worden. Kies liever voor eigen speeltjes die niet kapot gaan.

Beukennootjes

Beukennootjes zijn, door de aanwezigheid van blauwzuur, in grote hoeveelheden giftig.

Paardenkastanjes

De aanwezigheid van de giftige stoffen saponine en glycoside in de bladeren en in de kastanjes zelf kunnen zorgen voor symptomen als opwinding, koorts, verwardheid, buikpijn en braken.

Met deze informatie in het achterhoofd kunt u met een gerust hart naar het bos gaan om lekker te genieten van de herfst.

Hartelijke groet namens mijn collega's van

Diergeneeskundig Centrum Midden Salland

Bob Suurenbroek

 


 

Juli 2017

Geachte lezers,

De afgelopen week stond in het teken van de oog patiënten.

Maandag hadden we een hondje die tijdens het spelen een bal tegen zijn oog had gekregen. Dit zogenaamde ‘stompe trauma’ geeft een kneuzing van de oogbol. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de iris. Dit geeft een aanspanning van de pupil waardoor het dier erg veel pijn heeft. De behandeling bestaat uit het geven van atropinedruppels waardoor de pupil weer open gaat en de pijn onmiddellijk weer weg is. Uiteraard worden er ook pijnstillers gegeven waardoor het hondje weer snel de oude was.

Dinsdag kwam er een kat op spreekuur met een doorn in zijn hoornvlies die tot in de binnenkant van het oog stak. Na narcose hebben we  de doorn snel maar voorzichtig verwijderd. De behandeling is verder hetzelfde als die van het hondje hierboven behalve dat er ook nog antibioticumzalf meegegeven wordt. In het algemeen kan zo’n oog wel gered worden als de schade niet te groot is.

Woensdag mochten we een Duitse dog van 60 kg opereren die aan alle oogleden een afwijking had die we entropion noemen. Hiermee wordt bedoeld dat de oogleden naar binnen krullen waardoor de ooglidvacht op het hoornvlies drukt. Uiteraard gaat dit gepaard met veel ongerief en beschadiging van het hoornvlies. De behandeling bestaat uit het verwijderen van het overtollige stuk huid waardoor de ooglidrand als het ware weer naar buiten getrokken wordt. Dit is een precies klusje welke aan alle vier oogleden uitgevoerd moest worden.

Tot slot hadden we een katje welke een beschadiging van het hoornvlies had waardoor deze compleet ontstoken was. Het hoornvlies is dan troebel en er is veel vaatingroei vanuit het oogwit te zien. Hier is  de behandeling als volgt... we hechten het derde ooglid  (ook wel knipvlies genoemd) vast aan de binnenzijde van het bovenooglid. Hierdoor ontstaat als het ware een natuurlijke pleister. Er vindt dan niet een onophoudelijke lidslag plaats waardoor het hoornvlies snel kan genezen. Over 2 weken worden de hechtingen verwijderd en is de ontsteking in het algemeen weer verdwenen zonder dat dit tot veel ellende voor de kat leidt.

Al met al was het een echte 'oog-week'. En dat is een interessant onderdeel van ons werk omdat het zo’n precies werk is welke snel vermindering van de ellende van de patiënt geeft.

Ik wens u een fijne zomervakantie toe namens alle medewerkers van Diergeneeskundig Centrum Midden Salland in Raalte en Heino

Bob Suurenbroek

 


 

Mei 2017

Geachte lezers,

We hebben voor u een overzicht gemaakt waar aan gedacht moet worden met betrekking tot de komende zomerperiode.

Vakantie en uw huisdier

De vakantieperiode is weer in zicht, weet u al wat u doet met uw huisdier? Gaat deze mee op vakantie of gaat hij/zij naar een pension? Hieronder beschrijven we een aantal tips waaraan u moet denken om gerust op vakantie te gaan.

Mee op vakantie

Gaat uw huisdier mee op vakantie dan is een goede voorbereiding van belang! Hieronder een aantal punten op rij waaraan u moet denken:

-      Zorg ervoor dat uw huisdier tijdig ontwormd en  ontvlooid is en de vereiste inentingen heeft gekregen (bv. rabiës voor het buitenland).

-      Mocht u naar het buitenland op vakantie gaan dan moet u in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort, een identificatiechip met registratie, en een inentingsbewijs tegen hondsdolheid (rabiës).

-      Elk land heeft verschillende eisen, soms is er een muilkorf verplicht, of een quarantaine periode nodig. Voor meer informatie over het land waar u op vakantie gaat kijkt u op: https://www.licg.nl/31D/praktisch/reizen-en-vakantie.html#invoereisen

-      Noteer de contactgegevens van een dierenarts in de buurt van uw vakantiebestemming, mocht u deze nodig hebben dan weet u waar u terecht kunt.

 

Gaat u met de auto op vakantie denk dan aan het volgende:

-      Zorg voor een goede bench of reismand.

-      Neem eventuele medicatie mee als uw huisdier wagenziek is, deze zijn bij ons verkrijgbaar.

-      Plan rustmomenten in zodat uw huisdier zijn/haar behoefte kan doen, kan eten en kan drinken (neem vers water mee).

-      Zorg ervoor dat het niet te warm is in de auto.

Reist u met het vliegtuig naar uw vakantiebestemming denk dan aan het volgende:

-      Neem contact op met uw reismaatschappij over de grootte en het gewicht van uw dier en vraag informatie over de transportkooien wat kan en wat niet kan.

-      Mocht uw huisdier wagenziek zijn, kan dit ook tijdens de vliegreis het geval zijn. Voor meer informatie hierover, neem dan contact met ons op.

-      Geef 24u voor vertrek licht verteerbaar voedsel, daarna alleen nog onbeperkt water.

Naar een pension

-      Wees op tijd met boeken, vooral in de vakantieperiode zijn de pensions vaak snel vol. Neem een pension waar u een goed gevoel bij heeft, vraag evt. om een rondleiding voordat u gaat boeken.

-      Laat de verzorgers alles weten over uw dier, eventuele medische gegevens, contactgegevens van uw dierenarts, de hoeveelheid voeding en bespreek aandachtspunten mochten die er zijn.

-      Zorg ervoor dat uw huisdier op tijd ontwormd en ontvlooid is en de vereiste inentingen heeft gehad. Dit is bij de meeste pensions hetzelfde, maar vraag voor het boeken even na welke inentingen vereist zijn.

-      Laat uw contactgegevens achter: uw telefoonnummer en uw vakantieadres.

Tenslotte nog een checklist voor de vakantiespullen van uw huisdier:

 

-  Europees paspoortje en vaccinatieboekje

-  Tekentang

-  Zijn gebruikelijke mand/deken

-  Eventuele medicijnen

-  Halsband en riem

-  Voldoende poepzakjes

-  Borstel

-  Speelgoed

-  Drink- en voerbak

-  Foto (in het geval van weglopen)

-  Voldoende voeding en evt. snacks

 

 

Mocht u vragen hebben, bel ons gerust!

Vriendelijke groet,

 

Bob Suurenbroek


 

April 2017

Beste lezers,

Graag  wil ik u via deze weg mededelen dat mijn collega dierenarts Rianne Harperink vorige maand de trotse moeder is geworden van een meisje genaamd Benthe. Het gaat gelukkig erg goed met haar en de kleine meid. Helaas moet ik ook mededelen dat Rianne besloten heeft om na haar zwangerschapsverlof dichter bij huis te gaan werken en daarom zal ze niet meer in onze praktijk aan het werk gaan. Hoewel wij Rianne enorm gaan missen, hebben wij gelukkig een goede opvolger gevonden. Misschien heeft u hem al gezien, want Jorik Soontiëns is al een paar maanden bij ons aan het werk. In een eerdere column is zijn komst al aangekondigd, hieronder stelt hij zich kort aan u voor:

Hoi, mijn naam is Jorik Soontiëns. Sinds een aantal maanden ben ik werkzaam als gezelschapsdierenarts bij DGC Midden-Salland. Nadat ik vorig jaar ben afgestudeerd in Utrecht ben ik gelijk aan de slag gegaan als waarnemend dierenarts bij verschillende praktijken, om de benodigde praktijkervaring op te doen. Via onder andere Bilthoven, Nijmegen, Stadskanaal, Hengelo en Enschede ben ik uiteindelijk in Raalte terechtgekomen om het team te komen versterken. In mijn vrije tijd houd ik me vooral bezig met gamen, volleyballen en muziek maken. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om gezellig op stap te gaan in mijn woonplaats Deventer. Ik kijk er naar uit om u te helpen uw huisdier(en) gezond en gelukkig te houden!

Dan nog even iets anders. Eind 2015 en 2016 werden we in Nederland  opgeschrokken door een golf van plotselinge sterfte onder konijnen. Het betrof een ziekte veroorzaakt door een variant van het RHD-virus (Rabbit Hemorrhagic Disease, oftewel bloedingsziekte bij konijnen), in dit geval type 2. Het RHD2-virus kan, net als de voor konijnen zeer besmettelijke ziektes myxomatose en RHD1, overgebracht worden via direct konijnencontact, via stekende insecten, besmet gras/voedsel/schoeisel en via urine en ontlasting.

Tegen de (vaak dodelijke konijnenziektes) myxomatose en RHD-1 konden konijnen jaarlijks al gevaccineerd worden. Deze vaccinatie gaf echter geen bescherming tegen het RHD-virus type 2. Dit heeft er helaas toe geleid dat onder andere in 2016 veel konijnen dood zijn gegaan, zowel konijnen in het wild als ook gehouden konijnen. Ook in de omgeving van Raalte zijn we konijnen tegen gekomen die (vermoedelijk) aan deze ziekte gestorven zijn. Gelukkig is er sinds medio 2016 een vaccin beschikbaar die tegen RHD2 bescherming kan geven. Echter het vaccin werkt niet oneindig en moet elk half jaar herhaald worden. Omdat het inmiddels april is en het buiten weer warmer wordt, zullen ook de stekende insecten in aantallen gaan toenemen. Daarom is het juist de komende periode belangrijk om uw konijn tegen deze vervelende ziektes te beschermen. Hiervoor hebben wij in onze praktijk twee speciale konijnenvaccinatiedagen ingepland. Heeft u interesse in de vaccinaties, dan bent u (op afspraak) welkom met uw konijn(en) op woensdag 19 april of vrijdag 21 april.

Mocht u meer informatie wensen over deze ziektes en preventiemogelijkheden, informeer dan hiernaar bij onze assistentes.

Vriendelijke groet,

Marjolein Strengers


 

Februari 2017

Beste lezers,

Afgelopen maand hadden we een hond geopereerd om haar onvruchtbaar te maken, een zogenaamde sterilisatie. Helaas bleek ze enkele dagen drachtig te zijn toen we na de operatie de baarmoeder openden. Dit soort dingen zijn natuurlijk altijd verdrietig.

Dit deed me denken aan het voorkomen van drachtigheid bij de hond en kat.

Bij honden gaven we vroeger de zogenaamde prikpil, deze werkte redelijk, maar had ook nogal wat bijwerkingen (baarmoederontsteking, melkkliergezwellen en suikerziekte). Wat we tegenwoordig veel vaker doen is het preventief verwijderen van de eierstokken bij de teef op de leeftijd van ongeveer een  jaar. Dit is een relatief kleine ingreep die in het algemeen zonder veel complicaties verloopt. De hond heeft een sneetje van slechts enkele centimeters en is er amper ziek van.

Met betrekking tot reuen adviseren we niet om te castreren tenzij de hond zeer onhebbelijk is of dat er medische redenen zijn.

Voor poezen geldt dat we adviseren om op de leeftijd van acht maanden te steriliseren. Ook hierbij halen we alleen de eierstokken weg. Net zoals bij de hond laten we de baarmoeder zitten (tenzij hij afwijkend is). Zonder eierstokken kan de baarmoeder eigenlijk nooit een probleem vormen en de operatiewond blijft kleiner bij deze ingreep.

Een alternatief voor de operatie is de poezenpil. Deze adviseren we eigenlijk alleen als de eigenaar later nog een nestje wil bij de poes.

Katers castreren vanaf acht maanden leeftijd. Dit raden we zeer aan in verband met de vieze geur, de agressie en grote vruchtbaarheid van niet gecastreerde katers.

In de maand februari hadden we bij onze praktijk in Raalte (bij de Drostenkamp) een actie om katers en poezen met 10% korting te “helpen”. Dit was een groot succes en daarom hebben we besloten om de actie in maart voort te zetten.

Om de actie nog meer luister bij te zetten hebben we besloten om in maart ook reuen en teven met 10 % korting te castreren c.q. steriliseren.

Voor een afspraak kunt u bellen op ons telefoonnummer 0572-353334.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp bel ons gerust!

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek

Dierenarts voor heel Salland.

 

 


 

Januari 2017

Geachte lezers,

Allereerst wil ik u en uw huisdier een gelukkig 2017 toewensen. Hopelijk blijft iedereen gezond!

Ten tweede wil ik gebruik maken van de gelegenheid om Jorik Soontiëns voor te stellen. Jorik is onze nieuwe dierenarts sinds 1 november 2016. Hij zal ons helpen om de steeds drukker wordende praktijk verder uit te bouwen en de zorg voor uw huisdier op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Jorik is ongeveer een jaar afgestudeerd en heeft al in meerdere praktijken ervaring opgedaan.

Over gezond blijven gesproken, er zijn enkele zaken die u in 2017 kunt doen om uw harige huisgenoot gezond te laten blijven. Preventieve diergeneeskunde heet dat, kortom “voorkomen is beter dan genezen”.

Het allerbelangrijkste is goede voeding! Probeer uw huisdier honden- of kattenvoer te geven van een beter merk. Hierin zitten alle stoffen die een huisdier nodig heeft. Voorkom dat uw dier te dik wordt door af en toe kritisch naar de buikomvang te kijken en lekker met hem of haar te bewegen.

Er is de laatste tijd ook veel te doen over rauw vlees. Er zijn voorstanders, maar vanuit de wetenschap zijn er ook al vraagtekens gezet over de gezondheid van deze voeding. Met name het feit dat er ziekteverwekkers in de vorm van bacteriën en parasieten aanwezig kunnen zijn in het vlees is een gevaar voor uw huisdier. In het algemeen raden dierenartsen dit dieet af.

Ook over vaccineren is de laatste jaren een felle discussie gevoerd. Er zijn veel tegenstanders die aanvoeren dat het allemaal niet nodig is. Voorstanders wijzen erop dat door te vaccineren dodelijke ziektes als hondenziekte, leverziekte, parvo en Weil welhaast uit ons bestaan verdwenen zijn. Ook de voor mensen dodelijke hondsdolheid komt in ons land niet meer voor dankzij de vaccinaties. Stel je voor dat je in een land leeft waar je tijdens een wandeling een hondsdolle hond, vos of vleermuis tegen komt die jou in levensgevaar brengt als hij je bijt! Al met al is het dus erg verstandig om uw huisdier te laten vaccineren. Voor sommige ziektes is 1x per 3 jaar voldoende, maar voor de ziekte van Weil is een jaarlijkse vaccinatie onontbeerlijk.

Tot slot wil ik wijzen op het preventief behandelen van parasitaire infecties. Het geven van een middel tegen vlooien, teken en wormen hoeft nog maar 4x per jaar. Vooral de tablet (en pipet in de nek bij katten) tegen zowel vlooien als teken is een spectaculair middel met ongekende werking en geringe bijwerkingen.

Heeft u vragen over deze onderwerpen? Bel ons gerust op 0572-353334.

Namens al mijn collega's van Diergeneeskundig Centrum Midden Salland in Raalte en Heino wens ik u en uw huisdier nogmaals een gezond 2017 toe.

Bob Suurenbroek,

Dierenarts in Raalte en Heino.

 

 


 

December 2016

Geachte lezers,

Als dierenarts blijf je je verbazen over wat je tegenkomt in de praktijk. Op een maandagochtend belde een eigenaar voor zijn hond. De hond, een Sint Bernard teef van bijna vier jaar oud, eet sinds een week niet, drinkt veel en vermagerd. Deze hond heeft waarschijnlijk een serieus probleem. We laten haar daarom zo snel mogelijk naar de praktijk toe komen.

Bij het lichamelijk onderzoek valt direct op dat de hond een enorme massa in de buik heeft. Wat het precies is kunnen we van buitenaf niet zien maar dat het er niet hoort is zeker en het moet er uit om de hond beter te kunnen maken. Diezelfde ochtend nog wordt de hond voorbereid voor operatie. Mijn collega maakt de buikholte open en direct zien we de massa. Met enige moeite tillen we de massa uit de buik. Wat is het zwaar! Het duurt even voordat we zien waarmee we te maken hebben. Het blijkt een tumor van de baarmoeder te zijn. De tumor en baarmoeder worden verwijderd. Uit nieuwsgierigheid wegen we de tumor. Het weegt 6,3 kg! Baarmoedertumoren komen bij de hond niet veel voor. In de meeste gevallen gaat het dan om een goedaardige tumor uitgaande van de spieren van de baarmoeder. Tien dagen na de operatie komt de hond terug voor controle. Ze doet het weer uitstekend!

Dan nog even iets anders. Inmiddels is het alweer december en daarom wil ik u graag attenderen op de naderende jaarwisseling met het bijbehorende vuurwerkgeknal. Veel huisdieren worden angstig bij het horen van harde geluiden zoals vuurwerk, of ze schrikken van de flitsen en trillingen. Heeft u een dier dat angstig is voor vuurwerk, dan is het aan te raden om hier aan te gaan werken. Er zijn speciaal hiervoor ontwikkelde cd’s beschikbaar die uw dier aan het geknal kan doen wennen. Ook kunt u een gedragstraining volgen met uw hond. Dat kan overdreven lijken voor die ene dag in het jaar. Echter die angst die in eerste instantie alleen gericht is op de vuurwerkknallen of –flitsen, kan zich gaan uitbreiden naar angst voor andere geluiden (dichtvallende deur, onweer) of bijvoorbeeld naar angst voor het donker.

Hoe nu de komende jaarwisseling door te komen?

Probeer ervoor te zorgen dat uw dier zo weinig mogelijk van het vuurwerk meekrijgt. Ga indien mogelijk met uw huisdier naar een vuurwerk vrije locatie. Of breng het dier naar een goed pension waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Blijft uw dier thuis, dan is het van het grootste belang dat u uw dier ondersteunt en dat hij zich veilig kan voelen bij u. Het sluiten van ramen, deuren en gordijnen en het iets harder zetten van de radio of televisie kan soms al helpen. In de praktijk verkopen wij onder andere medicijnen met een kalmerende, angstremmende werking. Het dier wordt hier niet slap en sloom van. Dit zou namelijk als gevolg hebben dat het dier alles wel hoort en ziet, maar er niet meer aan kan ontsnappen! Naast medicatie bestaan er ook voedingssupplementen die het dier rust kunnen geven.

Daarom: verwacht u dat uw dier angstig zal reageren op het vuurwerk, kom dan naar onze praktijk voor deze middelen en verdere adviezen.

Wij wensen al onze klanten, patiënten en alle lezers een voorspoedig 2017 toe.

Marjolein Strengers,

Dierenarts in Raalte en Heino.

 


 

November 2016

Geachte lezers,

De afgelopen weken heb ik meerdere opvallende oogproblemen gehad op mijn spreekuur. Het begon ergens in September toen het weer nog mooi was… Er kwam een oudere Duitse herder langs met een opvallend probleem. Hij had een witte vlek op beide hoornvliezen en deze witte verkleuringen zaten symmetrisch. Aan beide zijdes zaten ze aan de buitenkant van de oogbol. De combinatie van ras, tijd van het jaar en de locatie van de witte vlekken op het hoornvlies kan maar op één aandoening wijzen namelijk op ‘Pannus’. Pannus is een afwijking bij m.n. Duitse herders waarbij een overgevoeligheid voor Uv-straling aanwezig is. De Uv-straling geeft, net als bij zonnebrand, een ontsteking. De zijkant van het hoornvlies krijgt bij honden de meeste Uv-straling en beschadigt dus het meeste. De behandeling bestaat met name uit het door de hond overdag bij zonnig weer binnen te houden en ontstekingsremmende oogzalf toe te dienen. Ook een zonnebril zou veel helpen….

De volgende oog patiënt betrof een rottweiler van 8 jaar. Deze had aan beide ogen extreme staar. Staar is een aandoening waarbij de lens, die achter de pupil ligt niet meer kraakhelder is. Dit kan veroorzaakt worden door ouderdom, suikerziekte of erfelijke aanleg. Het gevolg is dat het zicht van  de minder heldere lens steeds minder wordt. Voor mensen is dat natuurlijk een groot handicap (denk aan lezen en deelnemen aan het verkeer). Voor honden is een geringe vorm van staar echter amper een probleem. Dat wordt het wel als de staar zeer ernstig is zodat de hond niet meer kan zien. Bij de rottweiler was de lens papierwit geworden. Er is voor jonge blinde honden met staar echter een oplossing. De lens kan door een veterinaire oogarts verwijderd worden. Hierbij wordt een sneetje gemaakt in het hoornvlies om vervolgens door de pupil heen naar de lens te gaan met een microscopisch klein zuigertje. Dit zuigertje haalt de witte inhoud van de lens weg zodat er weer licht naar het netvlies kan. Vervolgens kan er een kunstlens geplaatst worden in het oog waardoor de hond weer redelijk kan zien. Dit leidt ertoe dat de hond niet meer tegen voorwerpen oploopt en zijn baasje kan volgen. De krant lezen blijft een probleem…

Tot slot had ik een oudere hond met een gezwel op zijn ooglid. Ondanks dat het maar enkele millimeters groot was vormde het een veel groter probleem voor de hond. Het tumortje kraste namelijk bij elke lidslag over het hoornvlies waardoor daar een enorme beschadiging ontstaan was. De hond had hierdoor veel pijn. De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de tumor. Nu klinkt dat logisch, maar er is wel een praktisch probleem. Je kan niet straffeloos veel van het ooglid weghalen. Het sluit dan niet goed meer en je maakt nog een groter probleem. De oplossing is om zo dicht mogelijk naast de tumor aan beide zijden een sneetje te maken en die in een punt naar elkaar toe te laten gaan in de vorm van een V. Na het verwijderen van de tumor verbind je de beide ooglidrandsnedes met een extreem dun hechtdraadje zodat alles weer mooi tegen elkaar aanzit. Een paar dagen zalven en het probleem is opgelost. Uiteraard zal de beschadiging van het hoornvlies herstellen omdat de oorzaak weggenomen is.

Tot zover een blik in de wondere wereld van de veterinaire oogheelkunde.

Hartelijke groet namens mij en mijn collega's van Diergeneeskundig Centrum Midden Salland in Raalte en Heino.

Bob Suurenbroek

 

 


 

September 2016

Geachte lezers,

Afgelopen donderdagavond 22 september belde mijn collega Francien de Swart mij rond elf uur 's avonds op met de vraag of ik wou komen helpen met een keizersnede. Leuk dacht ik direct. Keizersnedes zijn namelijk in het algemeen leuke operaties met een vrolijke afloop…Maar die donderdagavond was een andere avond dan andere…

Mel is een boxer van 7 jaar oud van een eigenaar uit Amsterdam die op bezoek was in Raalte. De Boxer was 2 weken geleden nog naar de dierenarts aldaar geweest en die had na 'afvoelen' van de buik geconcludeerd dat ze niet drachtig was. Toch kreeg Mel in Raalte op woensdag stinkende uitvloeiing uit haar schede. De eigenaar was echter door het verhaal van de dierenarts in Amsterdam nog niet op het spoor van een bevalling…

De donderdagavond begonnen er echter wel lichtjes te branden omdat Mel begon te persen en de uitvloeiing toenam, net zoals de stank. Vandaar dat de eigenaar contact zocht met onze praktijk.Francien had een echo gemaakt en zag een pup met een zwak kloppend hartje. Het was dus noodzakelijk om snel een keizersnede te gaan doen.

Bij het openen van de buik schrokken we enorm. We zagen een grote baarmoeder die op het punt stond om te scheuren. De wand van de baarmoeder was aan het rotten en we vermoedden een grote hoeveelheid pus aan de binnenkant. In die situatie is het niet verstandig om de baarmoeder te openen om de pup te verlossen. Het belangrijkste is immers het leven van de moeder en die is niet gebaat bij pus en stinkende inhoud in haar buikholte.

Dit bracht ons bij de keuze om de baarmoeder in zijn geheel te verwijderen en pas buiten de buik te openen. Uiteraard zou dit tot gevolg hebben dat de eventueel nog levende pup zou sterven. Zeker omdat het verwijderen van een rotte baarmoeder voorzichtig moet gebeuren. De hele procedure kost zeker een kwartier.

Zodra de baarmoeder buiten de buik was heeft Francien snel het puppy naar buiten gebracht en een echt wonder gebeurde...de pup leefde nog...een beetje.Door veel intensieve zorg is het ons gelukt om de pup in leven te houden en zodra Mel van de operatietafel was kon ze dan ook gaan drinken!

Twee dagen na de operatie hebben we de eigenaar gebeld en het ging opmerkelijk goed met de moeder en zoon. Zo zie je maar, keizersnedes zijn vaak leuke operaties met een goede afloop. Alleen gaat het de ene keer heel anders dan de andere keer. Dat maakt ons vak nou zo geweldig!

 

Vriendelijke groet, mede namens Francien de Swart,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino

 


 

Juli 2016

Geachte lezers,

De zomervakantie is weer in aantocht! Tijd om lekker op vakantie te gaan! Het weer in Nederland is er niet echt naar om in eigen land vakantie te vieren, daarom zal menigeen een tripje naar het buitenland geboekt hebben. Veel mensen nemen hun hond mee op vakantie, brengen hem elders onder of zorgen ervoor dat ze oppas in huis hebben.

Als u uw hond meeneemt op vakantie is  het belangrijk om aan een aantal dingen te denken. Zo moet uw hond ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De inenting moet ten minste drie weken voor vertrek gegeven worden. Honden mogen vanaf 12 weken leeftijd ingeënt worden. De inenting is drie jaar geldig. Daarnaast moet uw hond gechipt zijn en in het bezit van een officieel Europees Dierenpaspoort.

Verder is het van belang om uw dier tegen bepaalde parasieten te beschermen zodra u de grens overgaat. Één daarvan is de vossenlintworm. Deze komt voor in België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, (het oosten van ) Frankrijk en Oost-Europa. De vossenlintworm kan op uw hond overgebracht worden door het eten van besmette knaagdieren. Het beste is om bij thuiskomst uw hond goed te ontwormen met Milpro of Milbemax. Niet alleen de vossenlintworm kan voor problemen zorgen. Ook de hartworm kan dit doen. Deze komt met name voor in Zuid- Europa. De hartworm wordt overgebracht door muggen en manifesteert zich in de bloedvaten van uw huisdier. Het beste kunt u uw huisdier beschermen door hem of haar te ontwormen met Milpro of Milbemax op de dag van thuiskomst en een maand later weer. Dit geldt na een kort verblijf in het buitenland. Als u langer verblijft is het  noodzakelijk uw huisdier op vakantie te ontwormen. Verder kunt u zoveel mogelijk voorkomen dat uw hond gestoken wordt door de muggen door uw hond een Vectra 3D pipet in de nek te geven of door de Scalibor protectorband om te doen.

In Zuid- Europa zijn er ook andere parasieten waaronder de teek en de zandvlieg die ziektes kunnen doorgeven aan uw hond. Teken kunnen Ehrlichia en Babesia overbrengen. Ehrlichia is een parasiet die in de witte bloedcellen gaat zitten, Babesia in de rode bloedcellen. Beide kunnen uw hond flink ziek maken. Honden kunnen na het oplopen van de ziekte er gelijk ziek van worden, maar de ziekte kan zich ook pas later openbaren. Voorkomen is in dit geval dus zeker beter dan genezen! U kunt uw hond beschermen door een goed middel te kiezen tegen teken, bijvoorbeeld de Scalibor tekenband, Vectra 3D pipet of de Bravecto tablet. De twee eerste middelen geven tevens bescherming tegen de zandvlieg, die de parasiet Leishmania overbrengt. Leishmania gaat in een bepaalde afweercel zitten en zorgt dan voor verschillende ziekteverschijnselen, zoals bijvoorbeeld huidproblemen, nierproblemen en bloedarmoede. Leishmania kan net als Babesia voor zowel acute als chronische ziekte zorgen. Leishmania is wel te behandelen, maar het is een ziekte waar de hond meestal niet vanaf komt.

Tot slot zijn er nog landen, bijvoorbeeld Engeland, die een ontworming gegeven en afgetekend in het paspoort door de dierenarts verplicht stellen. Dit wordt als invoereis gesteld. Informatie over invoereisen kunt u vinden op de website van het LICG (www.licg.nl).

Om u tegemoet te komen voor wat betreft de bescherming van uw hond tegen ziektes in het buitenland geven wij in de maand juli maar liefst 10% korting op de Scalibor protectorband en de Vectra 3 D pipet.

Verder hebben wij goed nieuws voor alle katteneigenaren: per half juli is er ook een Bravecto variant voor de kat beschikbaar. Dit is geen tablet zoals bij de hond, maar een pipet voor in de nek. Deze pipet werkt zowel tegen vlooien als teken en heeft maar liefst een werkingsduur van 12 weken!

Mocht u vragen of advies willen hebben met betrekking tot het meenemen van uw hond op vakantie of andere zaken dan staan wij u graag te woord!

Vriendelijke groet,

Rianne Harperink

Dierenarts in Raalte en Heino

 


 

 

Juni 2016

Geachte lezers,

Het laatste weekend van mei had ik oproepdienst. Op zaterdagmiddag belde het baasje van de kat Draakje. Draakje at al een paar dagen niet meer en hij was erg sloom. Nu was het katje twee maanden eerder al bij ons geweest met dezelfde klachten. Toen bleek dat zijn urinebuis verstopt zat en hij niet kon plassen. Dit is een kritieke situatie die snel opgelost moet worden. Op het moment dat de urine niet via de urinebuis uit de blaas weg kan, raakt de blaas steeds voller en voller, totdat hier niets meer bij in kan. De nieren kunnen de urine dan niet meer afvoeren naar de blaas toe, waardoor druk op de nieren ontstaat. De nieren kunnen hier schade van ondervinden. Het zijn meestal katers die dit probleem hebben, omdat deze een nauwere urinebuis hebben. Katers met dit probleem noemen we ook wel “plaskaters”.  De verstopping ontstaat door gruis of door samengeklonterd ontstekingsmateriaal.

De bewuste zaterdagmiddag liet ik Draakje snel naar de praktijk komen. Hij was inderdaad erg sloom en bij het lichamelijk onderzoek bleek dat hij een hele volle harde blaas had. Uit het gesprek met de eigenaar kwam ook naar voren dat Draakje zeer waarschijnlijk geen urine meer geproduceerd had in de laatste dagen.

Er moest snel wat aan deze toestand gedaan worden. Ik heb Draakje onder narcose gebracht en geprobeerd de urinebuis passabel te krijgen middels een urinekatheter. Helaas liep de katheter al vrij snel vast in de penis. Water onder druk door de katheter spoelen hielp ook niet. Om de situatie beter te maken voor Draakje heb ik toen van buitenaf de blaas aangeprikt en leeggezogen, als tijdelijke oplossing, zodat in ieder geval even de druk eraf was.

Er zat nu nog maar één ding op voor Draakje: een plaskateroperatie. Dat wil zeggen dat we de urinebuis vanuit de penis open leggen en deze vasthechten aan de huid. We maken er een vrouwtje van, plat gezegd.

De rest van het weekend heb ik de blaas van Draakje nog een aantal keren aangeprikt om hem leeg te maken. ’s Maandags hebben we de operatie uitgevoerd. De operatie was erg lastig. Gelukkig is het toch allemaal goed gekomen. Draakje plast weer goed en is verder ook in goede doen.  Ook lijkt hij weinig last te hebben van een identiteitscrisis nu hij geen echt mannetje meer is. ;)

Vriendelijke groeten,

 

Rianne Harperink

 

Dierenarts in Raalte en Heino

 


 

 

April 2016

Geachte lezers,

Afgelopen tijd zijn er in Oost Nederland veel meldingen geweest van een ernstige nieuwe Konijnenziekte. Ook in Salland hebben we konijnen gezien die sterk verdacht zijn van deze aandoening. Het betreft RHD2 (Rabbit Haemorrhagic Disease). Dit is een nieuwe stam van de ons al langer bekend zijnde Konijnenziekte (RHD1).

Net zoals bij RHD1 is het meest voorkomende kenmerk dat de konijnen zonder voorafgaande ziekte sterven! Soms zien we wel een ziek konijn voordat het overlijdt. De verschijnselen zijn dan koorts, benauwdheid, neusuitvloeiing en blauwe slijmvliezen. Tot 70% van de besmette dieren sterft aan dit virus. Om het virus op te lopen moet het tamme konijn in direct contact komen met andere konijnen. Maar ook het plukken van gras waar wilde konijnen geplast of gepoept hebben is een besmettingsbron. Een buitenren, die verplaatst wordt, is ook een risicofactor.

Als een overleden konijn bij ons gebracht wordt doen we sectie. Hier kunnen we het volgende aantreffen: leverontsteking, vocht achter de longen en miltbloedingen. U begrijpt dat dit ernstige symptomen zijn. Voor zover bekend is er geen therapie voor deze aandoening. De belangrijkste behandeling bestaan uit het vaccineren van de konijnen. Tot voor kort was er echter geen vaccin voorhanden, maar sinds enkele dagen heb ik, met veel geluk, voor vijftig konijnen entstof weten te bemachtigen!

Deze entstof zit echter niet los verpakt, maar per 10 doses. Als het flesje eenmaal is aangebroken moet het binnen 8 uur opgemaakt worden, anders verliest het zijn werking. Daarom hebben we, net als vroeger, weer konijnen-entdagen ingesteld. Dit houdt in datwoensdag 20 april 2016 voor de eerste maal gevaccineerd wordt. De herhaling (verplicht om een goede bescherming te krijgen) vindt zes weken later plaats. Op 20 april kan ook de enting tegen RHD1 en Myxomatose gegeven worden (Deze hoeft maar 1 maal gegeven worden.)

Uiteraard wordt uw konijn nagekeken en desgewenst de nagels geknipt. De prijs voor RHD2 vaccinatie inclusief herhaling zes weken later bedraagt 35 euro. Als ook, zoals sterk aanbevolen, RHD1 en myxomatose gevaccineerd moet worden bedraagt de totaalprijs 50 euro.

Voor een afspraak of vragen kunt u ons bellen op 0572-353334.

Voor extra informatie kunt u terecht op www.uu.nl/nieuws/landelijke-sterfte-onder-konijnen-als-gevolg-van-vhd-viral-hemorrhagic-disease

Tot slot wil ik u nog wijzen op het begin van het vlooien- en tekenseizoen. Wij hebben hier een geweldig middel voor bij honden. Het betreft een tablet die 12 weken goed werkt tegen beide parasieten. Wie op tijd begint met behandelen kan een hoop narigheid in de zomer voorkomen! Bel ons gerust voor meer informatie.

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino

 


 

Maart 2016

Geachte lezers,

Deze week had ik een interessante patiënt met een oogprobleem. Het betreft een oude Jack Russell terriër, Pim genaamd. Pim had aan twee ogen staar. Er bestaan twee soorten staar, namelijk groene en grauwe staar. Groene staart is een vertroebeling van het hoornvlies. Dit komt meestal ten gevolge van ontstekingen of beschadigingen van dit hoornvlies. Grauwe staar, welke veel vaker voorkomt, betreft een vertroebeling van de lens. De lens is een 1 cm groot knikkertje welke achter de pupil zit. Met de lens kan je dingen, die je wilt zien, scherp stellen. Normaal gesproken is een lens helder, maar bij veel oudere honden wordt de lens troebel. Ook bij suikerziekte zien we vaak een verwitting van de lens.

Pim heeft beide lenzen melkwit en kan daarom slecht zien, maar toch loopt hij nergens tegenop omdat hij waarschijnlijk nog wel schimmen en licht en donker kan zien. Enkele maanden geleden kwam de eigenaar met Pim op het spreekuur omdat de lens van het rechter oog weg was, althans je kon het witte rondje niet meer zien. Nu kan een lens niet spontaan verdwijnen en wat bleek… de lens was gaan zweven in de oogbol. Normaal gesproken hangt de lens aan ophangbandjes midden achter de pupil, maar bij Pim waren deze bandjes geknapt en daardoor lag de lens toen “onder in het oog”.

Pim had hier op dat moment geen last van, dus lieten we deze toestand maar voor wat hij was. Echter vorige week kwam Pim opnieuw op het spreekuur. Hij had plotseling erg veel pijn en hield steeds zijn rechter oog dichtgeknepen. Tijdens het onderzoek bleek al snel wat het probleem was. De zwevende lens was door de pupil naar voren gekomen en zat voor de iris, maar achter het hoornvlies. Hier zat het als het ware vastgeklemd.

Er zat nu nog maar een ding op, namelijk Pim zo snel mogelijk van deze pijnlijke toestand verlossen door middel van het verwijderen van zijn oog. Dit lijkt een gruwelijke beslissing, maar snel na de operatie heeft Pim geen pijn meer en met het zieke oog kon hij toch niet meer goed zien. Bij deze operatie worden ook de oogleden weggehaald zodat hij niet meer kan knipperen en je ook niet in een lege oogkas kan kijken. Er blijft nadat de haren zijn aangegroeid een normaal stukje vacht over op de plek waar vroeger het oog zat. Dit ziet er dan ook helemaal niet eng uit.

Pim is enkele uren na de operatie weer vrolijk naar huis gegaan, schijnbaar knipogend naar zijn baasje.

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino


 

Februari 2016

Geachte lezers,

Vorige keer deed ik verslag van een enorm aantal operaties waarbij we voorwerpen uit de maag en darm moesten halen. De afgelopen weken is het thema iets veranderd. Nu waren het de blaasstenen die de boventoon voerden. Binnen een week hadden we er drie. Twee ervan betroffen hondjes waarbij dán wel één grote dán wel ongeveer honderd kleine steentjes aanwezig waren. U begrijpt dat de laatste operatie moeilijker is. Het kost erg veel tijd om de blaas telkens weer te spoelen. Voor dit spoelen wordt een katheter door de penis geschoven tot in de blaas. Door dit dunne slangetje wordt telkens met kracht steriel water gespoten terwijl het langzaam teruggetrokken wordt. Hierdoor komen er elke keer weer steentjes naar boven die heel precies verwijderd moeten worden. Pas na tientallen spoelingen kunnen we er zeker van zijn dat alles eruit is. Maar beide operaties zijn goed gelukt en de honden hebben geen blaasontsteking meer en ook geen moeite met plassen.

De derde blaasteenoperatie was van nog een andere orde. Hierbij was een klein steentje de plasbuis ingeschoten en hier vast komen te zitten. Ter hoogte van het scrotum was deze steen te voelen… Losspoelen lukte niet, dus wat dan? Er is nog één optie over en die ingreep gaat als volgt: Het scrotum wordt verwijderd en de plasbuis wordt in de lengte (3 cm) over de steen heen opengesneden. Hierbij kunnen we de steen verwijderen, daarna wordt de opengesneden plasbuis als een open boek opengelegd. In deze positie worden de wondranden van de plasbuis aan de wondranden, van het waar eerst het scrotum zat, vastgenaaid. Hierdoor krijg je een permanente opening waardoor de urine het lichaam kan verlaten.

U zult misschien denken: Waarom naai je de plasbuis niet meer dicht? Dit kan niet omdat door littekenvorming een samentrekken van de wond gaat optreden. Hierdoor zal de plasbuis afgesloten raken en kan de hond niet meer plassen. Over incontinentie hoeft ook geen angst te bestaan. De controle vindt namelijk plaats bij de blaashals en daar opereren we niet. De  operatie is goed verlopen en de hond was erg vrolijk bij de controle deze week!

Tot slot wil ik u wijzen op de Vaste Klantenkaart die wij per 1 januari uitreiken aan de eigenaren van een hond of kat die bij ons een gezondheidscheck inclusief vaccinatie komen halen. Met deze kaart krijgt u binnen een jaar na de vaccinatie 12,50 euro korting op een consult mocht uw hond ziek zijn geworden. Ook krijgt u flinke korting op ingrepen als een castratie of sterilisatie. Tot slot krijgt u ook korting op wormmiddelen, diervoeding en antivlooien en –tekenmedicijnen.

Vriendelijke groet,

mede namens alle dierenartsen en dierenartsenassistentes van Diergeneeskundig Centrum Midden Salland. De dierenartsenpraktijk die 24 uur per dag voor u en uw huisdier klaarstaat met een vast, toegewijd en zeer kundig  team.

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino


 

Januari 2016

Geachte lezers,

Wij hebben één van de meest memorabele weken meegemaakt in de geschiedenis van onze praktijk. We hebben ongeveer elke dag een hond opengemaakt om er iets uit te halen wat er niet in hoorde. Zo hebben we glas, stro, flostouw, botten, speelgoed en spareribs uit verschillende honden gehaald. Voor ons gevoel had elke hond, die ziek was wel wat opgegeten wat niet goed door het maag-darmkanaal paste.

Het waren allemaal verschillende soorten honden, maar de gemene deler is dat ze braken, sloom zijn, soms diarree hebben en iets verkeerds gegeten hebben. En dan begint het zoeken naar de aanwijzing dat er ook echt iets in de darmen zit. Allereerst het buikonderzoek met de handen. Soms voel je duidelijk wat tussen je vingers door glijden en is er een pijnlijke plek. Echter soms voel je niets omdat het voorwerp in de maag zit. En dit gedeelte kan je niet aftasten omdat het te ver naar voren zit.

Vervolgens moet er in het algemeen een röntgenfoto gemaakt worden. Hierop kan je meestal zien of er wat in de buik zit. Soms zie je niets verkeerds zitten maar is er erg veel gas in de darmen of liggen ze verkeerd. Dit kan het gevolg zijn van een voorwerp welke niet op röntgenfoto’s te zien is zoals hout. Soms ook zit er daadwerkelijk niets in maar wordt het veroorzaakt door een ernstige infectie van het maag-darmkanaal.

En ook dat is deze week bij ons gebeurd, we hebben een hond open gemaakt waar niets in bleek te zitten, maar de hond had wel extreme buikpijn, had koorts en de eigenaar dacht dat de hond iets had opgegeten. Op de röntgenfoto was duidelijk erg veel gas te zien. En wat doe je dan? Open maken natuurlijk, maar dan vind je toch niets. Vervelend, maar moet je je voorstellen dat je de patiënt niet opent en er zat toch iets in…

Er is wel een grappig fenomeen bij dat soort patiënten dat ze toch vaak goed opknappen na zo’n operatie. Vroeger zeiden we dan dat er even “lucht bij moet”. Tegenwoordig denken we dat het komt door het stimuleren, wat de chirurg doet met zijn handen. Ook krijgt de hond een infuus en medicijnen. Voor zover bij mij bekend is hebben alle honden de operaties overleefd en zijn ze opgeknapt. En daar doen we het voor met dag en nacht klaarstaande team.

Verder wil ik ons vaste klantenbon onder de aandacht brengen. Deze bon krijgt u als u uw hond en kat bij ons laat vaccineren. Met deze bon krijgt u 12,50 euro korting op een gewoon consult mocht uw dier ziek worden binnen een jaar. Ook krijgt u flinke korting op voedsel, wormtabletten, vlooienmiddelen en sterilisatie of castratie. Voor vragen over de bon kunt u ons altijd bellen.

Daarnaast wil ik graag aandacht voor de maand van het gebit. In februari kunt u het gebit van uw hond gratis laten beoordelen. Ook krijgt u 10% korting op een gebitsreiniging (van uw huisdier).

Tot slot wil ik u wijzen op het avondspreekuur op vrijdagavond. We zijn dan tot 19.00 geopend. Wel even een afspraak maken. Voor de liefhebbers van een inloopspreekuur is daartoe de mogelijkheid op woensdagmiddag tussen 13.30 en 14.30. Beide spreekuren zijn in Raalte.

Vriendelijke groet,

Bob Suurenbroek

Dierenarts in Raalte en Heino

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Laboratorium

Wij onderzoeken melk, faeces en bloed op de meest voorkomende ziekteverwekkers


www.middensalland.nl
Diergeneeskundig Centrum Midden Salland