Aandoeningen

Chronische Nierziekte bij de kat

Chronische Nierziekte bij de kat

Nieren bestaan uit duizenden kleine onderdeeltjes (nefronen). Deze nefronen filteren het bloed, verwijderen afvalstoffen en behouden de juiste concentratie in het bloed. Als een dier ouder wordt, verdwijnt een deel van deze nefronen en kan de nierfunctie achteruit gaan. Naast het ouder worden kunnen ook infecties, vergiftigingen of kanker zorgen voor een verlies aan functionele nefronen.

Bij een verminderde nierfunctie, worden de afvalstoffen van met name de eiwitstofwisseling onvoldoende uitgescheiden en stapelen deze zich op in het bloed. Ook de urine is niet meer goed geconcentreerd.

Symptomen van nierproblemen

  • meer gaan drinken en plassen
  • minder eetlust
  • vermageren
  • slechte adem
  • overgeven en/of diarree
  • lusteloosheid en zwakte
  • Uitdroging

Diagnose nierprobleem

Als we het dier van een nierprobleem verdenken, wordt er na een lichamelijk onderzoek ook een urine- en bloedonderzoek uitgevoerd. Ook kan een bloeddrukmeting worden uitgevoerd.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de aard van het probleem en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan het zijn dat uw kat bij ons in de opname moet verblijven, zodat er een intraveneus infuus aangelegd kan worden (rechtstreeks in het bloedvat). Gedurende enkele dagen krijgt uw dier zo vloeistof toegediend, zodat de nieren ‘gespoeld’ worden. Op die manier proberen we de afvalstoffen uit het lichaam te krijgen.

De behandeling van slecht werkende nieren start vaak met het voeren van een dieetvoer. Dit voer is zo samengesteld dat het helpt de voortgang van de nieraandoening te vertragen. Het ondersteunt de nieren in hun functie en belast hen zo min mogelijk.

Soms scheiden de zieke nieren ook eiwitten uit in de urine. In dat geval staten we met medicijnen die proberen het eiwitverlies te beperken.

Wij raden aan om een kat met nierziekte regelmatig te laten nakijken en de urine en het bloed te controleren. Ook is het belangrijk om de kat regelmatig te wegen.

Onze dierenartsen staan voor uw dier(en) klaar

24/7 bereikbaar

Eigen laboratorium

Complete zorg voor uw dier(en)

Alle kennis in huis

Scroll naar boven