Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat. Bij het ene dier geeft het nauwelijks klachten, het andere dier kan er langdurige, terugkerende diarree van krijgen.
Probleem is dat de parasiet langdurig in de omgeving aanwezig kan blijven en dat ogenschijnlijk gezonde dieren de parasiet bij zich kunnen dragen en zo ongemerkt kunnen verspreiden (de zogenoemde dragers). Een hond of kat kan hierdoor gemakkelijk opnieuw besmet worden met Giardia.
Besmetting
Buiten, op plekken waar veel honden en katten komen, is Giardia bijna altijd aanwezig. Ook in het wild levende dieren kunnen de parasiet bij zich dragen en bijdragen aan de besmetting van de omgeving. De hond of kat wordt besmet door het opeten van de parasiet. Bijvoorbeeld door buiten te eten of te drinken, of door het likken aan de poten na het uitlaten. Ook kunt uzelf, bijvoorbeeld via de schoenen, de parasiet meebrengen en hiermee het dier besmetten.
Verspreiding
Eenmaal doorgeslikt, vermenigvuldigt Giardia zich in de darmen en scheidt via de ontlasting zijn eitjes uit. Besmette dieren, gezond en ongezond, kunnen de parasiet bij zich dragen en de omgeving besmetten.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als er wel problemen ontstaan, gaat het vaak om diarree. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Bij katten is vaak sprake van dikke darm diarree: dieren poepen vaker, persen op de ontlasting en de ontlasting kan slijmerig zijn of vers bloed bevatten.
Aantonen van de parasiet
Giardia kan worden aangetoond in de ontlasting. Er zijn verschillende testen mogelijk: de meest gebruikte testen zijn de in-huis-test en de flottatie test (onder de microscoop).
Geen enkele test is 100% gevoelig, dat betekent dat een test wel eens negatief uitvalt, terwijl uw dier wel Giardia bij zich draagt.
Behandeling van Giardia bij de patiënt
Dieren met diarree en Giardia kunnen worden behandeld met Metronidazol of Fenbendazol. Omdat gezonde dieren in de omgeving de parasiet ook kunnen uitscheiden, en uw zieke dier opnieuw kunnen besmetten, raden wij u aan om alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.
Tijdens de behandeling moet een dier gewassen worden met honden- / kattenshampoo. Dit verwijdert zoveel mogelijk parasieten uit de vacht van de hond of kat.
Na het wassen raden wij aan om het dier in een schone omgeving te plaatsen:
Behandeling van Giardia in de omgeving
De cysten van Giardia kunnen lang overleven buiten het dier. Hoe kouder en vochtiger het is, hoe langer ze overleven en een dier kunnen besmetten.
Om een omgeving sneller schoon te maken kunnen heet water / stoom, chloor, quaternaire ammoniumzouten of UV licht worden gebruikt:
– Stoom
Heet water kan Giardia doden. Het water moet dan wel lang genoeg heet blijven (minimaal 1 minuut warmer dan 70 graden Celsius).
- Kleedjes, kleren, manden etc. kunnen op 60 graden Celsius gewassen worden. Vervolgens kunnen ze in de wasdroger om buiten in de felle zon gedroogd worden.
– Chloor en Quaternaire ammoniumzouten
Deze stoffen kunnen Giardia cysten doden. Omdat deze stoffen alleen in een schone omgeving werken, moet de ruimte eerst goed worden schoongemaakt met water en zeep, goed worden nagespoeld en worden gedroogd. Daarna kan er ontsmet worden met chloor of quaternaire ammoniumzouten.
Deze stoffen hebben tijd nodig om hun werk te doen. Als de gebruiksaanwijzing geen tijd aangeeft, houdt dan minimaal 5 minuten inwerktijd aan.
– UV licht
UV licht doodt de parasiet.
Giardia bij mensen
Sommige Giardia stammen kunnen zowel hond, kat als mens besmetten. Let dus goed op uw eigen hygiëne, als u in contact komt met een Giardia patiënt
- Draag handschoenen
- Draag beschermende kleding
- Knip uw nagels kort
Was uw handen grondig!